tiistai 1. marraskuuta 2016

Moniavioisuuden historia 8: Jumala siunaa salaisuuden

Tämä on osa artikkelisarjaa moniavioisuudesta mormonismissa. Teksti on jatkoa artikkelille Smithin monet naiset, osa 4.

Joseph huomasi jossain vaiheessa, että hän ei saanut tiettyjä naisia ilman, että hänellä olisi ”ilmoitus” Herralta ja viralliselta kuulostava avioliittoseremonia.[1]Myös eräs mielenkiintoinen tapahtuma sattui juuri tuolloin. Robert Matthews, peitenimeltään ”profeetta Mathias” ilmestyi eräänä päivänä Josephin oven taakse ja Joseph majoitti häntä jonkin aikaa. Mathews oli ollut vankilassa tekemistään rikoksista ja sen jälkeen suunnannut Joseph Smithin luo. Matthews opetti oppia, että ”kaikki avioliitot, jotka eivät olleet hänen itsensä tekemiä ja hänen oppinsa mukaan tehtyjä, olivat paholaisesta ja hän oli tullut perustamaan omistuksellista yhteisöä ja vaimoisuutta. Vuonna 1833 Matthews vakuutti kaksi seuraajansa, että syntisinä he eivät olleet asianmukaisesti yhdistetty avioliittoon. Hän väitti, että hänellä on voima kumota tuo avioliitto ja hän avioitui itse jo naimisissa olevan naisen kanssa, jolle hän profetoi, että ”hänestä tulisi äiti hengelliselle sukupolvelle” ja lupasi itse olla isä hänen ensimmäiselle ”hengelliselle lapselleen”. [2] Ei ole tiedossa vaikuttiko Matthews Josephin Smithin saamaan oppiin moniavioisuudesta. Joseph kuitenkin väitti saaneensa sinetöintivaltuuden neljän kuukauden kuluttua siitä, kun Matthews ilmestyi hänen ovensa eteen.

Kirtlandin temppelin vihkiseremonia pidettiin huhtikuussa 1836. Vihkimistilaisuudessa Joseph Smith ja Oliver Cowdery kertoivat nähneensä Elian, Elisan ja Abrahamin, jotka antoivat heille tiettyjä ”avaimia”. Elian kuvattiin antaneen heille sinetöintivaltuuden, jolla tarkoitetaan sitä, että kaikki liitot, velvoitteet, valat, lupaukset, yhteydet lakkaavat henkilön kuoltua, ellei niitä ole sinetöity oikean valtuuden nojalla, jolloin ne olisivat voimassa kuoleman jälkeen.[3] Avioliitto katsotaan myös tällaiseksi liitoksi, joka jatkuisi kuoleman jälkeen, jos se olisi suoritettu sinetöintivaltuudella.

Joseph ja Oliver kuvailevat näkemäänsä näkyä: ”mielemme, [tai] ymmärryksemme silmät avattiin.” Tätä kutsuttiin tuona aikana nimellä ”selvännäkeminen” jonka avulla he kertoivat havainnoineensa Elian seisomassa heidän edessään ja antavan heille ”avaimet” väittäen omaavansa samanlaisen valtuuden, kuin profeetta Matthews. He kertoivat, että ”avaimet oli annettu meidän käsiimme.” ja siksi se mitä Smith sitoi tai erotti maan päällä ja taivaassa oli se Jumalan hyväksymä. [4] [5]

Seuraava osa: Vaimoksi vastoin tahtoa, osa 1[1] Wymetal, Mormon Portraits, sivu 62. Kyseessä oli Sarah Prattin haastattelu.
[2] Richard S. Van Wagoner, Mormon Polygamy: A History (Salt Lake City: Signature Books, 1986), 9.
[3] Oppi ja Liitot 132:7
[4] Opin ja Liittojen kirja 110:1, 13 - 16
[5] Grant Palmer, Sexual allegations of Joseph Smith

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti